joi, 23 februarie 2017

Exoplanetele și viața

 Ieri NASA a anunțat că a descoperit 7 noi exoplanete care ar putea susține viața.
 Nu sunt primele și cu siguranță nici ultimele.
 Dar de la stadiul de "ar putea susține viață" până când vom putea spune "am găsit viață" mai sunt necesare multe studii.
 Aș vrea să lărgesc puțin discuția și să nu mă refer doar la anunțul de ieri ci să vorbim în general despre rezultatele cercetărilor din domeniul exobiologiei.
 În acest moment știm că în Univers există miliarde de galaxii, fiecare din ele are miliarde de stele, iar stelele au în jurul lor planete, dintre care destul de multe sunt în zona care ar putea susține viața.
 Problema este că aceste planete sunt foarte departe și deocamdată nu avem posibilitatea practică de a ajunge la ele, așa că ne mulțumim să le observăm prin telescop.
 Șansele ca în Univers să mai existe și alte planete locuite sunt destul de mari, dar distanțele imense până la acele planete fac dificilă studierea lor.
 În faza actuală a cercetărilor, încă nu s-a găsit nici un animal sau plantă pe o alta planetă, dar în sistemul solar avem câteva semnale pozitive privind viața bacteriană.
 Pe Marte există semne că acolo ar fi existat cândva alte condiții și probabil viață. Unele semnale trimise de sondele spațiale par să sugereze că ar putea exista bacterii pe Marte și în prezent, dar nu putem fi siguri decât dacă trimitem acolo pe cineva cu un microscop care să vadă clar dacă e vorba chiar de bacterii sau de reacții chimice de un tip necunoscut.
 Cercetările continuă și rămâne de văzut ce rezultate se vor obține în viitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.