sâmbătă, 22 aprilie 2017

Știință și spiritualitate

 Cu câteva zile în urmă, un personaj de pe Facebook începuse să critice știința spunând printre altele că nu ar avea un rol spiritual.
 Prima reacție a fost să râd de el că folosește Internetul (care e un rezultat direct al Științei) pentru a ne spune cât de rea e știința.
 E și asta o realitate: cei care critică știința sunt doar niște farisei care se folosesc de rezultatele științei dar nu vor să îi lase pe alții să se folosească de aceleași rezultate.
 Inclusiv Biserica aprinde "sfânta lumină" cu ajutorul unei soluții pe bază de fosfor, o transportă în toată lumea cu avioane supersonice, o mediatizează prin televiziune și internet, iar apoi ne spune că știința e rea.
 Dar cred că acestea sunt niște fenomene subculturale și subiectul în sine al relației dintre știință și spiritualitate este unul interesant și merită o abordare mai amplă.
 În principiu, știința studiază lumea materială pe bază de observații și experimente.
 Lucrurile pe care nu putem face experiențe (cum ar fi arta sau religia) nu fac obiectul de studiu al științei.
 Dar asta nu înseamnă că nu există o influență între știință și zona manifestărilor spirituale.
 Zilele acestea se desfășoară în București festivalul Spotlight. E un gen de artă care a devenit posibil datorită calculatoarelor și altor tehnologii moderne.
 Nu e singurul exemplu. Deja avem muzică electronică, grafică digitală și multe alte forme de exprimare artistică care folosesc cele mai noi descoperiri științifice.
 Multe din acele melodii "de meditație" au în spate niște algoritmi matematici complecși, care asigură efectul melodiei respective asupra psihicului uman. Noi simțim că melodia respectivă ne dă o stare de bine, dar în spatele ei e matematică pură.
 Chiar și faptul în sine al cercetării științifice are o componentă spirituală: cercetarea e o căutare a adevărului, o lărgire a orizontului cunoașterii umane și de aceea putem spune că este un demers care are legătură și cu spiritul uman.
 Dar prin lărgirea orizontului cunoașterii știința modifică și percepțiile spirituale ale oamenilor.
 Un om care a trăit doar în satul lui, are impresia că obiceiurile din satul respectiv sunt totul.
 Dacă orizontul lui de cunoaștere se extinde la nivelul țării, începe să realizeze că există diferențe între obiceiurile din Moldova și cele din Oltenia (de exemplu), dar și că există anumite valori mai generale.
 Dacă își extinde orizontul la nivelul Europei sau al Terrei, începe să vadă că ortodoxia și limba română care aici par majoritare, sunt de fapt niște minorități, dar și faptul că în orice colț al lumii oamenii au niște lucruri comune.
 Iar când orizontul lui se extinde la nivelul Spațiului Cosmic, își dă seama că inclusiv planeta pe care trăim e doar una din miliardele de miliarde de planete existente.
 Acest lucru îi schimbă inclusiv percepțiile artistice și religioase.
 Lista exemplelor ar putea continua, dar cred că deja, din cele prezentate mai sus, se vede că știința are o influență inclusiv asupra manifestărilor din zona spirituală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.